. Síla citů a emocí – map-orpcernosice

Síla citů a emocí

Autor článku: Mgr. Simona Žižková Procházková

Síla citů a emocí

City a emoce určují náš život, ať si to uvědomujeme nebo ne. City a emoce komunikují s naším tělem. Somaticky je vnímáme jako bušení srdce, nervozitu kolem žaludku, mravenčení, mrazení, horkost, třes nebo tupou bolest. Pokud do nás někdo vrazí, vyvolá to v nás vztek. Ve tmě v nás může vyvolat strach neznámý zvuk, dlouhý klacek v nás může vzbudit dojem, že je před námi had apod. Naše tělo neumí rozlišit mezi skutečnou situací a myšlenkou. Reaguje na to, co si myslíme, stejně, jako by to byla skutečnost. Myšlenka naplněná strachem pro tělo znamená, že jsem v nebezpečí! Tímto způsobem často vzniká začarovaný kruh neověřených myšlenek a emocí. Myšlenky ovlivňují naše city, city ovlivňují chemické reakce v našem mozku.

V dnešní době koronavirové pandemie je o to důležitější nepodléhat poplašným zprávám, nezahlcovat se přemírou informací. Je třeba vybírat si informace, věcně – být „nohama na zemi“.

Je třeba se koncentrovat. Nejsme ovlivněni jen aktuální situací, ale také minulostí. Informace z médií a slova druhých v nás mohou vzbudit silné emoce, ale nejsou jejich příčinou. Kořeny našich emocí vyrůstají z našich myšlenek, zkušeností a jak si vykládám informace, jaká mám očekávání. (něco jsem zažíval v minulosti, dětství atd.) Z toho vyplývá, že naše city a emoce pocházejí z našeho rozhodnutí, jak chceme vnímat to, co zažíváme. Toto uvědomění nás může motivovat k převzetí zodpovědnosti za naše emoce. Činí to z nás svobodné bytosti, které nejsou vláčeny osudem, a to je klíčové pro vypjaté období. Jinými slovy, přestaneme být oběťmi okolnosti (a třeba i pandemie), ale máme v rukou svou moc pevně.

Naším problémem tedy nejsou strašlivé okolnosti, které nás v životě potkávají. Naším problémem je hodnocení této zkušenosti a závěr, který si z toho vyvodíme. Naše „emoční zkušenosti“ se pak ukládají do naší emoční paměti. Důležitým momentem je uvědomění si aktuální silné emoce.

Jak zamrzají emoce v těle? Pravěcí lidé čelili pravidelně životu ohrožujícím situacím bez větších problémů. To zformovalo naši moderní nervovou soustavu tak, aby reagovala naplno, kdykoli cítíme, že je náš život ohrožen. Když tato schopnost přijde ke slovu, cítíme se nabiti a plni energie a připraveni střetnout se s jakoukoli výzvou. Moudrost našeho těla, naše přirozené instinkty nás mohou ochránit. Ale moderní život přináší málo příležitostí, jak tuto schopnost využít. Naše přežití závisí spíše na schopnosti myslet než na schopnosti fyzicky reagovat. K tomu, abychom zůstali zdraví, potřebujeme, aby naše nervová soustava měla možnost čelit výzvám. Vážnými následky trpí ti, kteří byli zlomeni válkou a jinými traumatickými událostmi. Často hrdinsky zatli zuby a přežili, ale traumatické události – nedokončené reakce – zamrzli v nervové soustavě a explodují často pod tlakem událostí. Opravdovým hrdinstvím je nepotlačovat emoce nebo je popírat, ale s odvahou je otevřeně uznat. Pracovat s tělem a tělesnými pocity. Existují techniky, jak pracovat se zamrzlou energií těla (traumatem). Relaxační techniky, které pracují se stresem.

Buďme k sobě otevření a pravdiví. Kdo by nepociťoval strach nebo obavy z budoucnosti? Dnešní nelehká situace nás může posunout k moudrosti.

Zdroje:

P.A.Lrvine, Probouzení tygra, Maitrea 2011

Psychologie dnes č.4 (srov. S.Groth, Cesta hrdinky) 2020.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*