. Nový výzkum: Mapa vzdělávání – map-orpcernosice

Nový výzkum: Mapa vzdělávání

Na školní výsledky má zásadní vliv míra chudoby v obci, potvrzuje nová analýza – Mapa vzdělávání. Základní vzdělání se v Česku potýká s paradoxním problémem: čím větší pomoc děti od školy potřebují, tím těžší pro ni bývá dostat se k penězům.

Autoři Mapy vzdělávání ze společnosti PAQ Research uvádějí:Co potřebuje Česká republika, aby její vzdělávání ve 21. století nezaostávalo? Menší nerovnosti v přístupu ke kvalitnímu vzdělání. V cestě za vzdělávacím úspěchem tu totiž ve srovnání s Evropou hraje větší roli, do jaké rodiny a regionu se dítě narodí. Školy v různých koutech země dělí propastné rozdíly ve vzdělávací (ne)úspěšnosti.

Dále doplňují: Nerovnosti ve vzdělávání můžeme omezit, jen pokud jim budeme opravdu rozumět. V PAQ Research jsme se je proto rozhodli prozkoumat do detailu. Položili jsme si čtyři důležité otázky, na které odpovídáme pomocí indexů sociálních a vzdělávacích problémů v ČR.“

V mapě je možné vyhledat i jednotlivá ORP, tedy i data z ORP Černošice (Praha – západ). Stačí jen vybrat v nabídce a začít srovnávat.

Tématu se dobře věnuje i Radiožurnál, na serveru iRozhlas najdete celý text a rozhovor s ředitelem agentury PAQ Resear a jedním z tvůrců výzkumu sociologem Danielem Prokopem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*