. Distanční vzdělávání na ZŠ – tipy pro výuku, nástroje, webináře, dobrá praxe – map-orpcernosice

Distanční vzdělávání na ZŠ – tipy pro výuku, nástroje, webináře, dobrá praxe

Zpracovali jsme pro Vás souhrnný přehled nástrojů, které Vám mohou pomoci při distančním vzdělávání žáků.

Webináře na podporu distanční výuky na školách (projekt SYPO = Systémová podpora učitelů). Běží zatím každý den od 14 hod a trvají přibližně 30 min. Pokud nemůžete sledovat živě, můžete si kdykoliv video záznam přehrát. Inspiraci mohou najít učitelé z prvního i druhého stupně. Najdete i praktické návody jak pracovat s online nástroji jako je Google Classroom/učebna, MS Teams.

Portál MŠMT- Na dálku Nabízí kromě zásad on-line pedagogiky i odkazy na různí komunikační nástroje, vzdělávací zdroje, uvolněné úlohy ze šetření TMISS, PIRL a PISA, odkazy na rozvoj pedagogů i nápadník pro rodiče. Určitě strojí za okouknutí.

Digifolio v rámci Metodického portálu RVP nabízí spoustu záznamů z webinářů, které mohou sloužit jako inspirace pro vedení škol i učitele. Jako jeden z tipů nabízíme webinář s Bořivojem Brdičkou Jak na online vzdělávání.

Inspirací může být 20 způsobů využití technologií pro online výuku nejen v době uzavřených škol. Než se začnete pouštět to nových nástrojů, udělejte si revizi toho, co už naše škola má k dispozici.

Uvolněné nebo bezplatné nástroje pro online výuku pro žáky:

Matematika pro 1.-9. ročník hravě: https://www.matika.in/cs/

Čeština pro 1. -9. ročník: https://www.gramar.in/cs/

Matematika a čeština pro 1.-9. ročník: Online cvičení

Pro žáky prvního stupně základních škol: Školákov

Online procvičování pro žáky ZŠ i maturanty nabízí Škola s nadhledem

Scio do odvolání uzavření škol zpřístupnilo zdarma přes 500 online testů z matematiky a češtiny. Testy jsou určeny pro žáky 3. až 9. tříd a zaberou 10 až 20 minut.

Nakladatelství Fraus zpřístupňuje zdarma všechny své elektronické učebnice pro základní i střední školy .

Nakladatelství NOVÁ ŠKOLA zpřístupnilo své interaktivní učebnice (obsahují materiály pro první i druhý stupeň).

Vydavatelství TakTik uvolňuje všechny své interaktivní on-line tituly.

Včelka -známý portál pro procvičování výuky nabízí 6 týdnů zdarma. Stačí, když při registraci použijete promo kód UCIMESEDOMA.

Obrácená třída a Khan Academy – výborné kurzy pro samostudium i pro řízené studium na dálku nabízí česká verze Khan Academy. Nejste tedy odkázáni jen na angličtinu. Ale třeba matematiku, počítačové vědy nebo organickou chemii můžete studovat pomocí výborně připravených kurzů. Najdete tam kurzy již pro první třídu, nebojte se že je jen pro starší žáky.

Nezkreslená věda od Akademie věd je ojedinělý popularizačně-vzdělávací cyklus. Krátká animovaná videa tematicky zaměřená na vědu a poznání edukační a zábavnou formou přibližují zajímavé jevy z vědní oblasti (nejen) studentům a pedagogům středních škol, případně i žákům druhého stupně ZŠ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*