. Cvičením k posílení imunity dětí – map-orpcernosice

Cvičením k posílení imunity dětí

Připravila: Cvičení Mgr. Miriam Gáalová, pedagog a psycholog MC Veverka Praha, úvod Mgr. Zuzana Bobeková, Sdílený psycholog, MAP II ORP Černošice pro území MAS Jihozápad.

Milí rodiče,

Je to už několik dní, co zavřeli školky a naše děti zůstaly i bez možnosti se vyřádit na dětském hřišti, v dětských centrech, nebo pohybových kroužcích. Sledujeme, jak se mění jejich nálada a jak se někdy vyčerpávají i naše limity trpělivosti. Naše psychická pohoda je ve velké míře závislá na zvládání stresu. A právě v současné době zažíváme stresové vypětí z různých stran, je na nás kladeno množství nových povinností, způsobů řešení nových situací. Dokonce i nové zprávy ze sociálních sítí a médií aktivizují poplachový systém, a i když reálně nebudete bojovat, jste psychicky v napětí, tělo je jako na startu, už jenom vyběhnout…

Hodně našich pocitů a prožívání přenášíme na naše děti, vědomě i nevědomě. Děti mají také obavy a jsou ve zvýšeném stresu, i když často nerozumí svým emocím, ani tomu, co se děje kolem. Zajímejte se o jejich obavy a strachy a pomozte jim vyventilovat emoce přiměřenou fyzickou aktivitou. Pohyb je nejvhodnější způsob pro uvolnění stresu. Je řada důkazů, že intenzivní pohyb stimuluje imunitní systém. A to je teď více než žádoucí.

TANEC – pro naše školkové dětičky je tanec přirozenou formou pohybu. Pusťte si hudbu a zkoušejte se navzájem napodobovat, vymyslete společnou choreografii, nebo se vyskákejte do sytosti. Určitě překvapíte i sami sebe, kolik tanečních figur vymyslíte.

SPORT – louka, pole, lesní pěšinka, či zahrada dobře poslouží k venkovnímu cvičení, zahrát si s míčem, zkoušet rovnováhu, běh, plazení, poskoky nebo hra „na babu“ nám udělá dobrou náladu, uvolní napětí a zlepší dítěti motorické zručnosti. Přínosné je cvičení rytmizovat pomocí nejrůznějších říkanek a písniček.

CVIČENÍ DOMA I VENKU na zlepšení hrubé motoriky – zvládnutí hrubé motoriky má základní význam pro plný rozvoj dítěte. Dovednosti, zaměřené na tuto oblast, pomohou dítěti získat sebedůvěru, zdokonalit koordinaci pohybů a prohloubit samostatnost. Ač se to možná nezdá, hrubá i jemná motorika velmi souvisí s rozvojem řeči. Společné cvičení rodiče s dítětem navíc posiluje naše vztahy a ve formě věnovaného aktivního času je projevem naši náklonnosti a podpory dítěte. Přinášíme Vám úplně nové cvičení pro děti s rodiči v karanténě – zkuste a bavte se u toho se svými malými baletkami a sportovci. Tady jsou hned tři série:

1.SÉRIE CVIČENÍ 

2.SÉRIE CVIČENÍ

3.SÉRIE CVIČENÍ

2 Responses

  1. 24.4.2020

    […] Cvičením k posílení imunity dětí […]

  2. 10.5.2020

    […] PŘÍKLADY A PODKLADY KE STAŽENÍ […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*