. Spolu s vědci a vědkyněmi – virtuálně – map-orpcernosice

Spolu s vědci a vědkyněmi – virtuálně

Geofyzikální ústav AV ČR: Učitelé, oživte své hodiny online vstupem našich vědců a vědkyň.

Geofyzikální ústav Akademie věd ČR je veřejná výzkumná instituce zabývající se základním výzkumem v oblasti fyziky pevné Země a jejího okolí, sběru geofyzikálních dat a zajišťování geofyzikální služby.

Na webu ústavu se dočtete: „Naši odborníci nemohou za žákyněmi, žáky, studentkami a studenty přijet osobně, rádi se ale připojí k Vaší online výuce. Proto Vám nabízíme možnost pozvat si vědce a vědkyně virtuálně. Děti si mohou popovídat o horninách, zemětřesení, sopkách a dokonce i o cestě na Mars. Vyberte si přednášku či besedu a domluvte se přímo s přednášejícími“.

A jaká témata nabízí?

Zemětřesení v západních Čechách
Přednášející: dr. Jana Doubravová / Veronika Turjaková

V přednášce se žáci a studenti dozví, co způsobuje zemětřesení v západních Čechách, jaké jsou jejich důsledky a jaké zde do dnešního dne nacházíme pozůstatky dávné sopečné činnosti. Dozví se, jak zemětřesení prožívají obyvatelé západních Čech, jak se zemětřesení měří a proč může být i užitečné.

Země, dynamická planeta
Přednášející: dr. Matěj Machek

Téma: Proč jsou na Zemi zemětřesení? Proč sopky soptí? Jak vznikají oceány a vysoká pohoří? A proč vznikají právě tam, kde vznikají? (desková tektonika a její důsledky)

Tekuté horniny
přednášející: dr. Vladimír Kolář Kusbach

Téma: Je Země pod našima nohama tak pevná, jak se nám zdá, když upadneme? Krátký exkurz do historie studia deformace hornin.

Cesta Sluneční soustavou za mimozemskými sopkami – beseda
Přednášející: dr. Petr Brož

S rozvojem vesmírných letů jsme získali možnost podívat se na povrch jiných těles Sluneční soustavy a spatřit, že sopečná činnost hrála významnou roli ve formování jak planet a měsíců, tak i některých velkých asteroidů. Beseda formou otázek a odpovědí nad vesmírnými tématy, která děti zajímají.

Jak vznikají horniny a minerály?
Přednášející: dr. Matěj Machek

Téma: Jaké můžeme na Zemi najít horniny, z čeho se skládají a jak vznikají? Pohledem pouhého oka i pod mikroskopem.

Zdroj a kontakty na přednášející najdete na webu ústavu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*