. Společná aktivita pro děti a rodiče – map-orpcernosice

Společná aktivita pro děti a rodiče

Čtení a vyprávění pohádek a příběhů (nikoliv sledování TV apod.).

Klasické pohádky odpovídají na některé základní psychické potřeby rozvíjejících se dětí. Jsou pro ně jakousi duchovní potravou. Nejen pro ně, ale také pro vnitřní dítě dospělého – také jsme byli dětmi. I my dospělí máme v sobě zázračné malé dítě, které touží po zázracích, lásce a kouzlech.

Pohádky nám předkládají významy různých životních problémů, které během svého růstu každý z nás musíme vyřešit. Pohádky tuto skutečnost předkládají srozumitelně v konkrétních obrazech a jasných symbolech. Mohou vnášet do dětského světa jistý řád, co se týče emocí, afektů a napětí. Pohádky odpovídají na citové traumata, které děti mohou zažívat, když se setkávají s nesrozumitelným světem dospělých.  Důležité také je, že předkládají optimistický pohled na svět a to, že dobro vždy zvítězí nad zlem, je pro děti neobyčejně důležité. A dokonce někteří odborníci tvrdí, že fantazie je důležitější než ovládnutí různých počítačových programovacích jazyků, protože z fantazie povstává veškerý pokrok lidstva.[1]


Stačí k tomu společný večer s celou rodinou. Alespoň 1x týdně. Uvařit si kakao nebo čaj. Vzít do ruky pohádkovou knihu a společně si přečíst pohádkový příběh. Pro větší děti můžeme využít fantazy příběhy od J.R.R. Tolkiena, Douglas Adam aj. (čtený příběh – mluvené slovo od některých z našich českých herců.) Využijme zavřených kin, divadel a veškerých omezení v náš prospěch!

Připravila: Mgr. S. Žižková Procházková, Sdílený konzultant inkluzivního vzdělávání, MAS Dolnobřežansko, o.p.s. 


[1] M.Černoušek, Děti a svět pohádek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*