. Studenti v obklopení vědy – map-orpcernosice

Studenti v obklopení vědy

Prázdiny se nezadržitelně blíží. Během nich studenty středních škol čeká nejen odpočinek, ale většinu také přívýdělek v podobě brigády. Vybraní talentovaní studenti, účastnící se projektu Otevřená věda, budou dále pokračovat ve svých stážích na konkrétních pracovištích Akademie věd ČR.

Akademie věd se již 20 let zaměřuje na podporu talentovaných studentů se zájmem o vědu a výzkum. Prostřednictvím vědeckých stáží nabízí středoškolákům šanci získat cenné zkušenosti z vědecké praxe, motivovat je k vysokoškolskému studiu ve vědních oblastech a následně k volbě vědecké kariéry. Stážisté jsou zároveň odborně vzděláváni a zapojováni do činnosti špičkových pracovišť Akademie věd.

Vědkyně a vědci AV ČR nabízejí studentům svůj čas, znalosti a prostor, aby si talentovaní studenti sami mohli vědu vyzkoušet. Středoškoláci mohou s vědci spolupracovat na zajímavých výzkumných tématech a zjistit, jak to funguje ve skutečných laboratořích nebo jak se provádí výzkum v oblasti humanitních věd.

Témata stáží pokrývají nejrůznější vědní obory: biologie, chemie, fyzika, geologie, ekologie, technika, IT, geografie, lékařské vědy, psychologie, archeologie, historie, botanika, filozofie, dějiny umění, chemická technologie, biofyzika, astronomie a další.

Stáže pro středoškolské studenty jsou roční, konají se od ledna do listopadu, a to minimálně 8 hodin v měsíci. Projekt je financován Akademií věd ČR a MŠMT. V roce 2024 se ho účastní 225 studentek a studentů středních škol z celého Česka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*